Belysning i stuen

 

Belysning i stuen er viktig for å skape en hyggelig og trivelig atmosfære. Det er også viktig å ha riktig type belysning til ulike situasjoner, som lesing, underholdning og avslapping. En god måte å oppnå dette på er å bruke flere forskjellige kilder til belysning, som for eksempel taklamper, bordlamper og stålamper. Belysningen bør være spredd i hele rommet så du har mulighet til å lyse opp ved behov.

 

Taklampen

Taklampen er en god kilde til generellbelysning i rommet, og det finnes mange forskjellige stiler å velge mellom, klassisk og tradisjonelle til de mer moderne og minimalistiske. Dersom taklampen har en dimmer, kan den også brukes til å skape en mer avslappende og hyggelig atmosfære.

Taklamper er lamper som er montert i taket for å gi en god allmenn belysning. De kan være kompakte eller store avhengig av rommets størrelse og kan ha en rekke ulike funksjoner og design. En vanlig type taklampe er en pendellampe, som har en lang kabel eller kjetting som henger ned fra taket og en lyskilde som henger ned fra denne kabelen eller kjettingen. Disse lampene kan være designet i ulike stiler, fra klassisk til moderne.

 

Spotlights

En annen type taklampe er spotlights eller downlights som er kompakte lamper som er montert i taket og rettet mot et bestemt område eller objekt.

Led striper

LED- belysning er også et populært valg, da det gir et klart og energi effektivt lys, ofte dimbart. Flere bruker innfelt led striper i taket på bad eller soverom. På noen varianter har du muligheten til å bytte farge for å skape en bestemt stemning.

Det viktigste å tenke på når du velger taklampe eller en hvilken som helst lampe. Er hvilken funksjonalitet som passer best for deg. Hva passer til rommets størrelse og design, og hvilken gir tilstrekkelig belysning for formålet.

Direkte og konsentrert belysning

Bordlamper og stålamper er også gode alternativ for å skape mer direkte og konsentrert belysning, som for eksempel ved lesing eller arbeid. De kan være bordlamper, gulvlamper eller vegglamper, de er ofte designet for å gi et fokusert lys som direkte kan rettes mot lese materialet eller håndarbeidet. Disse kan plasseres i ulike deler av rommet, som ved sofaen eller skrivebordet, og kan også brukes til å fremheve viktige deler av innredningen, som for eksempel et kunstverk eller en bokhylle. Det finnes flere ulike typer av leselamper, noen av dem er

  • Led lamper, som gir et klart og energieffektivt lys, og kan være svært varmebesparende.
  • Hallogen lys, som oftest kan du justeres intensitet ved hjelp av dimmer.
  • Lamper med armaturer som kan roteres eller bevege seg, slik at lyset kan rettes mot et bestemt sted eller retning.

Det viktigste å tenke på når du skal velge leselys er hvor det skal plasseres, hva slags type du ønsker, varmt eller kaldt, og hvilken armatur som passer bedst for deg. Praktisk eller estetisk. Aller best en kombinasjon av disse som tilfredsstiller begge behov.

Et godt leselys

Det å ha et godt leselys kan gjøre lesing mer behagelig og det vil være lettere å fokusere på teksten. Leselampen bør ha en lysstyrke på 600-800 lux, dette er nok til å lese av skrifter uten å føre til unødvendig stress eller belastning på øynene.

Fargetepratur til ulike formål

En annen viktig faktor er å vurdere fargetempraturen til lyset. Kaldt hvitt lys kan skape en mer konsentrert og produktiv atmosfære, mens varmt hvitt lys gir en avslappende og hyggelig følelse. Det kan også være lurt å ha muligheten til å justere fargetempraturen, slik at man kan tilpasse belysningen til ulike situasjoner og aktiviteter. Personlig foretrekker jeg et klart hvitt lys til lesing og et varmere lys til stemningslys, samt toppe kosen med levende lys.

 

Stemningslys kan bidra til en avslappet atmosfære

stemningslys, også kjent som ambient belysning, bakgrunnslys lys som brukes for å skape en atmosfære eller stemning i rom. det kan være lysdekorasjoner, lysstoffrør, led striper eller andre lys som kan endres i farge og intensitet. stemningslys brukes ofte i hjemmeinnredning, underholdning, kommersielle bygg eller offentlige områder.

stemningsbelysning kan bidra til å skape en rolig eller avslappende atmosfære i et hjem, eller å fremheve visse funksjoner i et rom. det kan også brukes for å skape en mer energisk eller festlig stemning på en fest eller andre arrangementer.

 

Led belysning

led belysning er et populært valg for stemningsbelysning, da det gir en bred palett av farger og muligheten for å endre farge og intensitet ved hjelp av fjernkontroll eller app.

 

Dekorativ bordlampe

en annen form for stemnings lys er en dekorativ bordlampe med eller uten skjerm, denne plasseres gjerne på et lampebord, i bokhyllen eller i vindus karmen. lamper som kun skal skape stemning i boligen har ofte svak styrke mellom 100-300 lumen og gir et varmt og lunt lys. lampen kan være kablet eller trådløs og ha en rekke ulike design.

 

Behovsannalyse

for å skape den beste atmosfæren i stuen er det lurt å tenke over hvilke behov man har for belysningen, velg lyskilder som passer de ulike situasjonene man bruker rommet til. hvilken funksjonalitet passer best for deg. hva passer til rommets størrelse og design, og gir tilstrekkelig belysning for formålet.

 

En god belysning kan bidra til å øke trivsel i boligen og gjøre rommet mer funksjonelt. Ønsker du råd og veiledning tilpasset ditt hjem. Kontakt meg på post@dekorist.no

 

Vi snakkes!

Mona