Slik dekker du festbordet

Det er flere ulike måter å dekke et bord på, avhengig av anledning og stilen du ønsker å oppnå. For et enkelt, casual måltid kan du dekke med et sett tallerkner, bestikk og glass på bordet, mens for et formelt selskap kan du velge å legge til ekstra elementer som dyp tallerken, bedre utvalg av bestikk, lysestaker, blomsterarrangementer og andre dekorasjoner.

Når du skal pynte et bord vil jeg aller først anbefale å tenke på et tema og farger for borddekkingen, er det grilling i hagen eller er det festbordet med stor F som skal dekkes? Grunn prinsippene er de samme uansett borddekking, men forskjellen er dekketøyet og temaet på pynten. Å selvfølgelig hvor mye du ønsker å gjøre ut av borddekkingen og området rundt bordet.

Farge og tema

Sørg for å ha farge og tema i boks før du starter planleggingen. Finn frem serviset du skal bruke, er det farger i dekoren som du bør ta hensyn til når du dekker? Kanskje har serviset små fargerike blomster eller lignende? Kartlegg det før du begynner, detaljer utgjør hele forskjellen. Når farger og tema er satt, velger du deg ut en duk.

 

Nøytral duk

Selv har jeg kjøpt meg lin på metervare. Det var dyrt og vanskelig å finne en duk som var lang nok. Vi har til daglig 240 cm bord, bordet benyttes til alt fra kontorjobb, lekser, baking og middag selvfølgelig.
Når vi inviterer gjester setter vi som oftest på tilleggs platene på bordet og da blir bordet hele 340cm, velger du å kjøpe metervare har du masse flott tekstil å velge i.
Jeg har valgt en nøytral beige duk som går både til de kalde tonene og de varme fargene. Den er basen i borddekkingen. Ut fra hvilken anledning det er, velger jeg ofte å legge en løper på midten, tapet rester eller pakkepapir. Eller bygge opp med Norges glass, telys eller annet stæsj.
Dersom du er gla i å dekke bordet kan det være lurt å investere i en nøytral duk, dekketallerkener, servise uten mønster og glass. Har du ikke dekketallerken kan du bruke ark, gamle tapetrester, tekstil eller lignende under tallerknen for å skape en pop up effekt fra bordet.

 

Pynten på midten

En god regel kan være at du setter selve pynten på midten av bordet, gjerne sammen med en løper eller bare på rekke, jo mer jo bedre! Når det er fest elsker jeg å overøse med pynt. Borddekking kan være en kreativ prosess og det er mange måter å uttrykke din personlighet og stil gjennom å dekke et bord. Her kan du varierer i det utallige.. Mange vaser med blomster og grønt. Kuler i ulike størrelser, blomster som står opp i fakir, grønt som ligger på bordet mellom vasene eller en girlander, silkebånd eller lignende som kan tvinnes eller legges som dekor. Så lenge du er tro mot farge og tema fungerer det meste som dekor. Sørg gjerne for å ha det høyeste punktet på midten av bordet. Tenk igjennom riktig størrelse og antall elementer på bordet. Prøv deg gjerne frem, ta et steg unna og se hva du synes. Juster ved behov. Det skal ikke være for overveldende, så sant det ikke er den looken du er ute etter. Et gjennomtenkt farge og detalj tema gjør bordet estetisk tiltalende.

 

 

 

En typisk borddekking for et formelt selskap består flere elementer

  1. Duk: duken legges over bordet, og skal alltid være jevnt fordelt, uten flekker og rynker.
  2. Tallerkener: Det finnes flere typer tallerkner å velge mellom, men vanligvis brukes en stor tallerken til hovedretten og en mindre tallerken til forretten. Disse plasseres på duken, sentrert over hverandre.
  3. Bestikk: Bestikket legges på yttersiden av tallerkenen, kuverten. Kniven med bladet inn mot tallerken på høyre side og gaffelen på venstre side. Dersom det skal serveres suppe til forrett skal spiseskje legges ytterst på høyre side, utenfor kniven.
  4. Glass: Glassene plasseres til høyre for bestikket, med vannglass plassert mot høyre, etterfulgt av hvitvin-og rødvinsglassene.
  5. Servietter: Servietten legges på tallerkenen eller til venstre for tallerkenen.
  6. Blomster dekorasjoner: Blomsterdekorasjoner kan brukes for å legge til en ekstra touch av eleganse til borddekkingen. Disse plasseres på senter av bordet eller plassert på hvert enkelt sett med bestikk og tallerkner.  Bordpynten bør ikke overgå høyden på vinglassene. Om du velger en dekorasjon, bør du sørge for at pynten er høy og slank, så samtalen holdes i gang og gjestene har mulighet for å kommunisere.

 

Jeg håper du fikk noen tips til hvordan du kan dekke ditt festbord, står du fast ta kontakt med meg på Instagram @dekorist.no

Lykke til!