Interiørkonsulenten innreder uterommet

Å innrede uterommet kan være en morsom og givende oppgave, men for noen også veldig frustrerende. Her gir jeg deg noen tips og råd til hva du bør tenke på når du skal innrede uteplassen.

 

Planlegging

Det første jeg alltid gjør når jeg skal innrede et uterom, er å snakke med deg for å finne ut av dine ønsker å behov. Deretter begynner vi å planlegge og velge materialer, farger og møbler som vil fungere best for uterommet.

 

Plassering

En viktig faktor å vurdere når du planlegger å innrede et uterom er plasseringen. Hvor ligger uterommet i forhold til hjemmet? Er det sol eller skygge? Vil det være mye støy eller forstyrrelser fra naboer eller trafikk?

Har du en stor hage eller en liten balkong? Her er noen tips og ideer for å gjøre uterommet ditt til et hyggelig og avslappende sted.

Først og fremst, tenk på funksjonen til uterommet ditt. Skal det være et sted for underholdning og sosiale sammenkomster, eller et sted for avslapping og privatliv?

Dette vil påvirke hvordan du velger å innrede uterommet og hvor du velger å plassere uterommet, dersom du har mulighet til å velge.

I det neste steget hjelper interiør konsulenten deg med å vurdere plasseringen. Hvordan kan plassen utnyttes på best mulig måte?

 

Ta mål av uterommet

Ta mål av uterommet, jeg planlegger soner for ulike formål. Hvis du har en hage, kan du vurdere å lage soner for å spise og slappe av, altså en spisestue og en Lounge-sone. Har du en mindre uteplass som en vinterhage eller platting, kan du allikevel tenke soner. Sonene inneholder forskjellige funksjoner, men gjerne samme stil for å få en helhet på uterommet.

 

Tips til lounge-sonen

For lounge-sone velger vi en stor komfortabel utendørs sofa i en naturlig farge som passer til omgivelsene. Har du liten plass, kjøp eller skaff deg mindre møbler. Vi legger til noen myke puter og et teppe for ekstra komfort og kos, samt noen dekorative puter og lysestaker for å gi en koselig stemning om kvelden. For å gi skygge og beskyttelse mot solen, vil det være lurt med en parasoll.

 

Tips til spisestue-sonen

For spisestue-sone velger vi et spisebord og stoler i et holdbart materiale. Jeg synes det er dekorativt med store lyslykter som henger over bordet for å tilføre stemning på kveldstid. I år er det også svært populært med disse bøylene du kan feste over bordet, de kan dekoreres med lysslynger og grønne girlandere.

 

Material mix skaper liv

For en helhetlig look plasser noen store urner til gruppen som passer med dine farger, material mix er flott for å skape liv. Potter med urter og spiselige vekster, vil tilføre et frisk pust til spisestue sonen. For å skape en helhetlig stil i uterommet, planlegger vi noen dekorative elementer som passer stilen du ønsker å oppnå. Vi legger til noen utendørs puter med mønster som matcher sofaen, og noen store dekorative lyslykter for å gi en ekstra touch av stil og eleganse.

 

På balkongen

Om du har en balkong, kan du vurdere å lage en liten urtehage eller en sittegruppe med et lite bord og stoler. Ved riktig plassering av møblene får du plass til flere personer og ofte flere funksjoner. Uterommet vil virke luftigere og mer funksjonelt med rett møblering og møblemang.

 

Materialer tilpasset ditt klima

Så er det tid for å velge møblene. Når du velger utemøbler, må du tenke på materialer som tåler vær og vind. I dag finnes det mange materialer på markedet, slik som PE rotting og aluminium. Formfin sin kollektion Villa, har puter som ikke trekker til seg vann, vannet blir liggende på overflaten og tørker lett opp etter noen timer med sol. Velg møbler som passer til sonen og funksjonen til uterommet ditt, og tenk på å legge til puter og tepper for ekstra komfort.

 

Stemningsfull belysning

Belysning er også viktig for å skape stemning og atmosfære i uterommet. Hvis du har en terrasse eller balkong, kan du henge opp noen utendørs lykter eller lyslenker for å gi en koselig stemning om kvelden, vi er veldig opptatt av å ha det koselig her i Norge. Lys skaper stemning så noen lykter bør du ha. Jeg foretrekker varianter som går på solcelle, de lader og skrur seg på når behovet melder seg.

Du kan også vurdere å installere noen utendørs spotlights for å fremheve hagen og landskapet. Jeg synes det er ekstra kult, når man spotter et tre eller har spotter opp mot inngangsdøra. En som virkelig har masse flott inspirasjon (og erfaring) rundt dette er Lene S. Pedersen, sjekk ut hennes Instagram profil @lenespedersen

 

 

Planter som matcher stilen

Planter og grøntområder gir liv til uterommet. Velg planter som tåler klimaet ditt og som passer til stilen du ønsker å oppnå. Er du ute etter en klassisk hage, gå for lavendel, roser, rotting og tekstiler i lin. Skal jeg ha roser, kjøper jeg Austin roser, de dufter nydelig og finnes i utallige varianter.

 

Personlig touch

Til slutt, legg til noen personlige elementer i uterommet ditt. Heng opp noen bilder eller kunstverk på veggen, sørg for at disse ikke er dine kjæreste ettersom fuktighet vil skade de over tid. Dersom du ønsker et varig dekor element kan du få trykket opp et kunstverk på en aluminiumsplate. Eller legg til noen personlige pyntegjenstander som matcher stilen din, et utendørs teppe tilfører en lun følelse til uterommet.

Husk oppbevaring

Ha gjerne en putekasse eller et vanntett skap i nærheten av gruppen, hvor du kan plassere litt ekstra styling, tepper og puter.

 

Oppsummering

Alt i alt, er det å innrede uterommet en morsom og kreativ prosess. Ved å tenke på funksjon, plassering, møbler, belysning, planter og personlige elementer, kan du skape et uterom som er både funksjonelt og estetisk tiltalende.