Unik og personlig stil

Interiøret i en hytte kan være både utfordrende og givende å designe. På den ene siden kan det være begrenset med plass og mange praktiske hensyn å ta, men på den andre siden gir det også muligheter for å skape en unik og personlig stil.

Hvordan skal rommet benyttes

Når man designer interiøret i en hytte, er det viktig å tenke på hvordan rommet skal brukes og hva man ønsker å oppnå med designet. For eksempel, om man ønsker et sted for avslapping og hygge, kan det være lurt å velge myke og behagelige materialer og farger, samt god belysning for å skape en rolig atmosfære.

En annen viktig faktor er å vurdere plassen, spesielt i små hytter. Møbler og interiørelementer bør velges med tanke på hvor mye plass de tar, og man kan for eksempel velge møbler med flere funksjoner, eller bruke veggene til oppbevaring. Det er også viktig å unngå å fylle rommet med for mange ting, da det kan gjøre at rommet føles trangt og kaotisk.

Material valg

Material valget er viktig for å skape den rette stemningen i hytta. Naturmaterialer som tre, lin og ull bidrar til en varm og hjemmekoselig atmosfære, og passer godt i en hytte som er ment for avkobling og rekreasjon.

De personlige elementene som tekstiler, kunstverk og interiøraccessoirer kan bidra til å gi hytta et unikt preg og gjøre den mer personlig.

Godt vedlikehold er essensielt

Godt vedlikehold av interiøret slik som å holde rommet rent og organisert, bytte ut eller oppgradere elementer som har blitt slitt eller er ødelagt er essensielt for å holde hytta i god stand over lengere tid.

Lyskilder

Det er lurt å velge lyskilder som kan dimmes eller skifte farge for å skape forskjellige stemninger. Naturlig lys kan også være viktig å ta hensyn til, og vinduer bør plasseres slik at du får mest mulig dagslys inn i rommet.

God planløsning

Å designe et rom eller en hel hytte gir frihet til å skape en unik og personlig stil. Det er mange måter å gå frem på når det gjelder å designe interiøret i en hytte, og det viktigste er å følge dine preferanser og å tenke på hva som er best for deg og dine behov. Hytten bør være funksjonell og ha en god planløsning, det vil si møblering.

 

 

Rustikk stil

Den rustikke stilen er populær på hytter, stilen fremhever naturlig skjønnhet, og har ofte med seg møbler og gjenstander som har levd et langt liv og har en patina deretter. Stilen inkluderer materialer som tre, jern og keramikk.

Fargepalett

Fargepaletten for rustikk stil tenderer mot naturfarger som beige, brunt, grønt og grått.

Kombiner Rustikk og Nordisk stilart

De senere årene har også den nordisk stilarten vært svært populær på hytter, noen ønsker å kombinere rustikk og nordisk stil for å trekke med seg det beste fra begge stilartene.

Enkelhet er en viktig del av nordisk stil, og møbler og dekorasjoner er ofte valgt for deres funksjonalitet i stede for å være dekorative. Møbler kan være laget av tre, og ofte har de enkle, rene linjer. Kombinerer man enkelhet med tekstiler som bomull, lin og ull får man en følelse av komfort og varme. Puter og tekstiler kan ha mønster som er enkle og natur inspirerte, andre velger å bruke kelim lignende tekstiler. Ofte i farger som plukkes opp fra naturen, og omgivelsene rundt hytta.

Sånn jeg ser det har den nordiske stilarten en fordel ved at den er funksjonell, enkel og plassbesparende. Den opptar lite “luft” i rommet og bidrar med sine rette linjer og enkle former til at fokus og oppmerksomhet kan peiles mot dekorative elementer.

Ettersom den nordiske stilen er såpass nøktern er det lekkert og kombinere den med rustikke elementer, slik som en rufsete skinnfelle eller en grov lampe med patina. Det sies at motsetninger tiltrekker hverandre og med disse stilartene synes jeg det absolutt stemmer!

 

 

Tekst og hyttedesign Mona Fuhre

Foto Yvonne Wilhelmsen, Styling Tone Kroken